Aktualności

Autor: admin | Data publikacji: 13 Czerwca 2016

Restauracja Masuria Arte z Chochlą Prezydenta

13 Czerwca 2016, Autor: admin

XI „Konkurs Kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku" już za nami. W głównym konkursie najlepsza okazała się Restauracja Masuria Arte, która zaprezentowała danie „Sandacz w trawie żubrowej". Natomiast w konkursie dla mieszkańców, zdaniem jurorów, najlepsze ciasta przygotowały Agnieszka Malinowska „Rabarbarowa Fantazja" oraz Paulina Niedźwiecka „Rabarbarowe Tiramisu".

12 czerwca na Placu Jana Pawła II odbył się XI „Konkurs Kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku" Zgromadzona publiczność obserwowała zmagania restauratorów i występy artystyczne oraz wzięła udział w degustacji potraw.

W Konkursie o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku jury przyznało następujące nagrody:

Restauracje:
I miejsce
Symboliczną Chochlę Prezydenta oraz 3000 zł brutto, a także kupon od salonu VIVARTO na koszulę szytą na miarę dla szefa kuchni otrzymała Restauracja Masuria Arte Stacze k/Ełku za danie „Sandacz w trawie żubrowej" (składniki: sandacz smażony na maśle z Olecka podany na komosie białej, puree z ziemniaków, sos z trawy żubrowej).

Wyróżnienia
Trzy pozostałe restauracje (DOS PATOS z Ełku, FREGATA z Ełku, WENUS z Karwicy k. Pisza) otrzymały wyróżnienia i 1000 zł brutto każda oraz podarunki od firmy Zepter.

Konkurs dla mieszkańców - wypieki:
W konkursie udział wzięło 12 ciast. Jury wybrało ex aequo dwa I miejsca (nagroda: po 200 zł brutto) oraz dwa wyróżnienia (nagroda: po 100 zł brutto):

  • I miejsce - Agnieszka Malinowska za ciasto Rabarbarowa Fantazja,
  • I miejsce - Paulina Niedźwiecka za ciasto Rabarbarowe Tiramisu,
  • Wyróżnienie – Adam Mulewski za ciasto Sernik mascarpone z rabarbarem,
  • Wyróżnienie – Monika Myszczyńska za ciasto Rabarbarowy bzik.

Kategorie aktualnośći: