Aktualności

Autor: Paweł Butwiłowski | Data publikacji: 18 Czerwca 2018

Smażalnia ryb „Rekin” z chochlą prezydenta

18 Czerwca 2018, Autor: Paweł Butwiłowski

XIII „Konkurs Kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku" już za nami. W głównym konkursie najlepsza okazała się Smażalnia ryb „Rekin”, która zaprezentowała smażonego sandacza na sosie piernikowym. Natomiast drugie miejsce egzekwo zajęła restauracja „Między Wierszami” oraz „Pierożkarnia Caffe”.


17 czerwca na Placu Jana Pawła II odbył się XIII „Konkurs Kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku".Podczas wydarzenia zgromadzona publiczność mogła zobaczyć zmagania restauratorów, występy artystyczne oraz wziąć udział w degustacji potraw, które przygotował mistrz kulinarny, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej Marcin Budynek oraz „Sotelli” marka firmy Pol-Foods producenta makaronu z regionu Warmii i Mazur.

Ponadto można było otrzymać zakwas do wypieku chleba, spróbować samodzielnego ubicia masła a także zmielić mąkę za pomocą specjalnie przystosowanego roweru stacjonarnego.

Wyniki konkursu kulinarnego restauratorów, którego motywem przewodnim były „Kulinarne Smaki Niepodległości”:

Miejsce I 

  • Smażalnia ryb „Rekin” w Sędkach, która zaprezentowała smażonego sandacza na sosie piernikowym. Do tego mus z kalafiora i buraka, chrust z kindziuka, kompresowany ogórek oraz ziemniaki w popiele. Smażalnia otrzymała 4 tys. zł oraz „chochlę prezydenta”.

Miejsce II- egzekwo

  • Restauracja „Między Wierszami” w Ełku

  • „Pierożkarnia Caffe” w Ełku

Gościem specjalnym niedzielnego wydarzenia był zwycięzca trzeciej edycji „MasterChef Junior” Bartek Kwiecień.


Kategorie aktualnośći: